11/21/2011

Coffee Break....





   Σήμερα νιώθω την ανάγκη να γράψω για τον καφέ τύπου Esspresso. Λόγω του επαγγέλματός μου πιστεύω πως έχω κάποιες γνώσεις και θα ήθελα να τις μοιραστώ με σας...


 
   Το έχω ψάξει γιατί μ'αρέσει και να πίνω καφέ αλλα και να βλέπω αυτόν που του εχώ σερβίρει να τον απολαμβάνει...Να λοιπόν μερίκα πράγματα που έχω να σας προτείνω. Πάντα να επιλέγεται την ακριβότερη μάρκα καφέ, ισχύει και εδώ το "ό,τι πληρώνεις παίρνεις". Προσωπικά επιλέγω Illy και για το μαγαζί μου αλλα και για το σπίτι. Ένας σωστά φτιαγμένος illy espresso είναι μακράν ο πλήρεστερος espresso (πάντα κατα τη γνώμη μου και χωρίς να θέλω να διαφημίσω). Χρειάζεται επαγγελματική μηχανή 100%, φρεσκοαλεσμένος καφές, ροή 20 δευτερολέπτων περίπου απο τη μηχανή στο φλυτζάνι κτλ κτλ. Επειδή ελάχιστοι έχουμε την δυνατότητα χρήσης επαγγελματικής μηχανής καλύτερα να σας μιλήσω για το πώς θα ετοιμάσετε εναν καλό espresso στο σπιτάκι σας.
   Χρειάζεστε μια κάλη οικιακή μηχανή. ΠΡΟΣΟΧΗ για τις μηχανές δεν ισχύει το "ό,τι πληρώνεις παίρνεις". Εχω ετοιμάσει σε μηχανές αξίας 60-70 ευρώ πολύ καλύτερους καφέδες απο μηχανές αξίας 200 - 250 ευρώ. Είναι και λίγο τύχη αν η μηχανή που θα επιλέξετε θα φτιάχνει καλο espresso. Πάντως βασικός παράγοντας της μηχανής είναι η πίεση του νερού σε τί βαθμούς φτάνει (ιδανική πάνω απο 9 ατμόσφαιρες). Υπάρχουν μηχανές που χρησιμοποιούνται μόνο απο ειδικές κάψουλες. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να πίνουμε μια και μόνο μαρκα espresso, αφου οι μηχανές αυτές δέχονται μία μόνο μάρκα π.χ. η TASSIMO παίρνει μόνο JACOBS.
   Χρησιμοποιούμε μόνο κρύο εμφιαλωμένο νερό για το καλό της μηχανής μας και το καλό της γεύσης μας. Βάζουμε στο group head περίπου 7 γραμμάρια καφέ (1 κουτάλι του γλυκού) για "μονό espresso, σκουπίζοντας προσεκτικά τα υπολείμματα γύρω γύρω. Πιέζουμε κάλα τον καφέ μέσα στο group head με περίπου 70% της δύναμής μας.(Tip: αν είστε δεξιόχειρας λύγίστε το δεξί πόδι και ρίξτε το βάρος σας στο δεξί χέρι την ώρα που πίεζετε το group).Αφήστε να τρέξει λίγο καυτό νερό απο τη μηχανή και μετα ''κουμπώστε" το. Αφού λοιπόν το κουμπώσετε καλά στη μηχανή και ενώ εχει ζεσταθεί καλά η μηχανή γεμίστε με καφέ το φλυτζανάκι μέχρι τη μέση του. Αν δείτε καϊμάκι στο φλυτζάνι τα έχετε όλα τέλεια. Και η μηχανή ειναι καλή αλλα και η διαδικασία έγινε σωστά.Αν έχετε απορίες αφήστε σχόλιο και θα προσπαθήσω να σας καλύψω....

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου